För alla som gillar att teckna

söndag 24 juli 2016

Teckna hjältar i Kosovo

Jag har haft förmånen att få vara med om många spännande serieprojekt, men inget slår äventyret i berget Rugova i Kosovo. 
Projektet gick under namnet Drawing for Life, och min roll var att hjälpa deltagarna att teckna hjältar som räddar miljön.
Vad jag inte alls kände till när kursen började, var att en av områdets största hjältar fanns med på kursen.
Deltagarna började med att lära sig teckna grunderna, för att sedan kunna designa sina egna hjältar. 
På bilden ovan är några av de 50 deltagarna, som visar hur deras hjältar räddar jorden från avfallsmonstret. Platsen för teckna verkstaden var högt uppe i berget Rugova, som man kan se i bakgrunden.
Ett berg som min översättare Fatos, verkade ha en väldigt speciell relation till. 
Dime, som var en av deltagarna, gjorde detta omslag och fick på egen hand genomföra egna teckna verkstäder i Kosovo och Makedonien. Vi utgick från berättande modellen "Hero´s Journey", som på svenska kallas Hjältens äventyr. George Lucas var den första filmskaparen som använde hjältens äventyr, under den första Star Wars-filmen. Den bygger på gemensamma moment i hjältemyter från hela världen.


Under rasten den sista kursdagen nämnde tolken Fatos, att han kände igen alla de olika momenten som jag pratat om, och som deltagarna hade tecknat, i sitt eget liv.
Strax fick jag veta mer, bl a att han räddat livet på kanske tusentals liv, just i detta berg.


1999 drabbades detta område av ett krig och de Kosovanska deltagarna kunde en efter en berätta detaljerat om när de var tvungna att fly sin stad, fast de bara var små barn vid det tillfället.
Översättaren Fatos, som kände berget som sin egen ficka, hade guidat och lärt dem hur de skulle klara sig uppe i den vilda bergsterrängen. Och därmed klara sig undan de attackerande soldaterna.

Efter rasten, den sista kursdagen, tog jag upp om min upptäckt om hjälten i rummet.  Kursdeltagaren Granit reste sig spontant, efter det gjorde flera av deltagare samma sak, och till slut stod de alla upp och applåderade översättaren Fatos.Några år efter detta, så besökte jag åter Kosovo, och mina nya Kosovanska vänner berättade entusiastisk att de letade, och trodde sig funnit ett lodjur uppe i berget Rugova. Man hade trott att lodjure varit utrotade, för man hade inte sett några dem på över 20 år.

Många superhjältar har tagit sin "uniform" och krafter från olika djur, t ex Herkules från ett lejon, Batman från en fladdermus och Spiderman från en spindel.
Min skruvade hjärna tänkte sig att befolkningen vid Rugovas berg hade fått sina superkrafter från lodjuret, när de var tvungen att själv fly, gömma och klara sig uppe i det vilda berget.
Hur som helst behövde de lodjurets speciella egenskaper att bli "osynlig" och behärska bergets alla faror.


På ERA:s facebook grupp kan man se om deras lodjursupptäckt, och även se hur ungdomarna fortfarande åker upp till bergen för att få inspiration och kunskap till nya hjältedåd för förändring.Arrangörer för Drawing for life: ERA och Global Action Plan.
Här är mer info om projektet.


Bilden föreställer en förenklad översiktsbild för
Hjältens äventyr, som gjordes för boken Teckna hjältar och monster.

Hjältens äventyr på Wikipedia.
Youtube spellista om Hjältens äventyr.


Info om teckna verkstäder, föreläsning eller skapande skola om Hjältens äventyr eller andra teman.


Inga kommentarer: